Groepenkast

De  groepenkast: het elektrisch hart van ieder huis. Vanuit dit hart vindt de beveiliging plaats en wordt de stroom verdeelt over  de groepen die u nodig hebt in huis.

Een standaard meterkast bestaat uit de volgende onderdelen:

1 fase of 3 fase groepenkast
In de meeste huizen is standaard een 1 fase groepenkast aanwezig. Als u een elektrische kookplaat of een uitgebreide (zware) oven gebruikt dan heeft u een 3 fase aansluiting nodig.

Aardlekschakelaar
De aardlekschakelaar heeft als functie dat als er een foutstroom optreedt door een defect apparaat u niet onder stroom komt te staan.

Installatieautomaat (groepen)
Een installatieautomaat zorgt ervoor dat defecte apparaten of bedrading in uw huis de elektrische installatie niet kunnen beschadigen. De automaat schakelt de stroom uit wanneer er een te grote stroom door de draden gaat. Indien de stroom die er loopt groter wordt dan de toegestande waarde op de automaat (meestal 16 Ampere) dan zal de automaat razendsnel uitschakelen.

Hoofdschakelaar
De  functie hiervan is dat door  de hoofdschakelaar om te zetten, wordt de stroomtoevoer onderbroken, waardoor u veilig kunt werken. Daarnaast kan er in geval van storing, met 1 schakelaar (=hoofdschakelaar) de gehele stroomtoevoer worden onderbroken.

Een standaard meterkast is uit te breiden met de volgende onderdelen:

Fornuisgroep
Dit wordt ook wel kookgroep genoemd. Dit heeft u nodig  als u elektrisch wilt gaan koken, dan  moet de groepenkast uitgebreid worden met deze zogenaamde kookgroep.

Beltransformator
Dit heeft u nodig voor de deurbel. Een deurbel werkt namelijk op zwakstroom en kan dus niet op 220Volt worden aangesloten. Hiervoor maakt u gebruik van een beltransfornator.

Stopcontact
Als u een modem of ander apparatuur in uw meterkast wil aansluiten is een (dubbel) stopcontact onmisbaar.


Ik word tegenwoordig steeds vaker gevraagd om een nieuwe groepenkast te plaatsen of om de bestaande groepenkast uit te breiden. Voor mij is de groepenkast het visitekaartje van uw woning.

Wilt u een uitbreiding of vervanging van uw groepenkast realiseren?
Daar wil ik u graag bij helpen. Klik op de button en vul het formulier in en door een foto te maken van u huidige meterkast kan ik u per mail een gratis advies op maat geven. Indien gewenst kan ik u een vrijblijvende offerte sturen voor uitbreiding of vervangen van uw groepenkast.

Voorbeelden

 1. Attema 1 Fase

  Attema Groepenkast 1 Fase

  • Afmetingen: 330x220 mm (HxB)
  • 4 Groepen 1P+N 16A klasse B
  • 2 Aardlekschakelaars 2P 40A-30mA
  • 1 Hoofdschakelaar 2P 40A (Verplicht)
  Vanaf € 435,00 incl. BTW en montage
 2. Attema 3 Fase

  Attema Groepenkast 3 Fase

  • Afmetingen: 330x220 mm (HxB)
  • 6 Groepen 16A klasse B
  • 2 Aardlekschakelaars 2P 40A-30mA
  • 1 Hoofdschakelaar 2P 40A (Verplicht)
  Vanaf € 485,00 incl. BTW en montage