Meterkast

De meterkast: het elektrisch hart van ieder huis. Vanuit dit hart vindt de beveiliging plaats en wordt de stroom verdeeld over de groepen die je nodig hebt in huis.

Een standaard meterkast bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 1 fase of 3 fase groepenkast

In de meeste huizen is standaard een 1 fase groepenkast aanwezig. Als je een elektrische kookplaat of een uitgebreide (zware) oven gebruikt, dan heb je een 3 fase aansluiting nodig.

  • Aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat als door een defect apparaat er een foutstroom optreedt, je niet onder stroom komt te staan.

  • Installatieautomaat (groepen)

Een installatieautomaat zorgt ervoor dat defecte apparaten of bedrading in je huis de elektrische installatie niet kunnen beschadigen. De automaat schakelt de stroom uit wanneer teveel stroom door de draden gaat. Wanneer de stroom groter wordt dan de toegestane waarde op de automaat, (meestal 16 Ampère) dan zal deze direct uitschakelen.

  • Hoofdschakelaar

De functie hiervan is dat door de hoofdschakelaar om te zetten, de stroomtoevoer onderbroken wordt, waardoor je veilig kunt werken. Daarnaast kan er in geval van storing, met één schakelaar (= hoofdschakelaar) de gehele stroomtoevoer worden onderbroken.

Een standaard meterkast bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Fornuisgroep

Dit wordt ook wel kookgroep genoemd. Dit heb je nodig als je elektrisch gaat koken, dan moet de groepenkast uitgebreid worden met deze zogenaamde kookgroep.

  • Beltransformator

Dit is nodig voor de deurbel. Een deurbel werkt namelijk op zwakstroom en kan dus niet op 220 Volt worden aangesloten. Hiervoor maak je gebruik van een beltransformator.

  • Stopcontact

Als je een modem of ander apparatuur in jouw meterkast wilt aansluiten, dan is een (dubbel) stopcontact onmisbaar.

Ik word tegenwoordig steeds vaker gevraagd om een nieuwe groepenkast te plaatsen of om de bestaande groepenkast uit te breiden. Voor mij is de meterkast het visitekaartje van je woning.

Wil je een uitbreiding of vervanging van jouw groepenkast realiseren?

Ik help je graag! Klik op de whatsapp button of op de button afspraak maken. Vul het contactformulier in en stuur een foto mee van jouw huidige meterkast. Je ontvangt een gratis advies op maat.