Gasloze toekomst – denk jij er al over na?

Door wolter
Op 19 mei 2023

Gasloze toekomst – denk jij er al over na?

Door wolter
Op 19 mei 2023

We kunnen er niet meer omheen: gasloos wonen is de toekomst. Wat kan jij nu al doen? Het is een verstandige keuze om bij de aanschaf of renovatie van de keuken of kookplaat te kiezen voor inductie. Inductie is het meest duurzaam en heeft veel voordelen.

Als elektricien beperk ik mij tot het technische gedeelte, de aansluiting van de kookplaat en de aanpassingen in de meterkast. Wanneer je elektrisch gaat koken, heb je veel stroom nodig. Daar moet je meterkast geschikt voor zijn. In sommige gevallen heb je een aangepaste of moderne meterkast (met 3 fasen) nodig met een speciale kookgroep. Dan moet er een nieuwe aansluiting met nieuwe groepen worden aangelegd en een aansluiting naar de keuken. Daarnaast is het van belang dat de hoofdverzekering het verhoogde stroomverbruik aan kan.

Er is keuze uit verschillende soorten inductiekookplaten, aan de hand van het stroomverbruik, te verdelen in drie groepen.

Inductiekookplaat met aansluitwaarde van max. 3.680 watt

Bij deze kookplaat zit er een normale stekker aan en ze kunnen gewoon in het stopcontact. Deze platen kunnen wel vier kookzones hebben, maar die kunnen vaak niet tegelijk voluit aan. Belangrijk: deze plaat heeft een eigen (kook)groep nodig in de meterkast.

Inductiekookplaat met aansluitwaarde van max. 7.360 watt

Aan deze kookplaat zit een perilex stekker, dat is een stekker met vier ronde pinnetjes met een langere platte pin in het midden. Dit is een speciale stekker die ervoor zorgt dat de kookplaat niet van één (kook)groep in de groepenkast zijn stroom haalt, maar van twee tegelijkertijd. Verreweg de meeste kookplaten, ook die met vijf pitten, vallen in deze groep. Als je daar geen aansluiting voor hebt in de keuken, moet die aangelegd worden en zijn er aanpassingen nodig in je meterkast.

Kookplaten met meer dan 7.360 watt aansluitwaarde

Dat zijn de ‘hippe’ kookplaten, met vijf kookzones die zich aanpassen aan de grootte van de pan. Dit kan alleen als je een 3-fasen meterkast hebt. Uiteraard hiervoor heb je ook een perilex stekker en aansluiting nodig.

Let op! Moderne huizen hebben standaard een 3-fasen aansluiting maar als je die nog niet hebt, moet je het aanvragen bij je netwerkbedrijf.

Heb je vragen hierover? Of ga je binnenkort een inductiekookplaat aanschaffen en wil je hulp bij de installatie? Neem contact met mij op!