Veilig wonen met rookmelders én koolmonoxidemelder

Door herma
Op 1 juni 2023

Veilig wonen met rookmelders én koolmonoxidemelder

Door herma
Op 1 juni 2023

In Nederland zijn ongeveer 187 woningbranden per dag. Hoe veilig is jouw huis? Brand is sneller dan de brandweer. Een klein brandje kan zich binnen drie minuten ontwikkelen tot een enorme vuurzee. Tussen het moment dat een brand wordt gemeld en het moment dat de brandweer zich ter plaatse meldt, verstrijken ongeveer 8 á 15 minuten. In die periode kan de brand zich steeds verder uitbreiden.

Het is daarom van groot belang dat een brand zo snel mogelijk wordt ontdekt, zodat je op tijd het huis kunt verlaten. Door goed werkende rookmelders in je huis op te hangen, zorg je ervoor dat je tijdig wordt gewaarschuwd.

Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in elke woning, op elke verdieping. De verwachting is dat verzekeraars met de verzekeringspremies en de hoogte van het uitkeringsbedrag bij brandschade gaan inspelen op de rookmeldersplicht. Los van dit gegeven is het voor jezelf het belangrijkst dat jij op tijd gewaarschuwd wordt bij een woningbrand.

Hoeveel rookmelders en op welke plekken?

Rookmelders kunnen levens redden. Wel moeten deze op de juiste plaatsen geïnstalleerd worden. Het aantal rookmelders dat nodig is in jouw huis, hangt af van de grootte en indeling van de woning. In ieder geval moet er op elke verdieping een rookmelder hangen. Het veiligst is om in elk vertrek een rookmelder te plaatsen, met uitzondering van de keuken, badkamer en garage. Dit veroorzaakt onnodig alarm door stoom, vocht en stof.

En heb je al rookmelders geplaatst, heb je eraan gedacht om er ook één op zolder te hangen? Op zolder is het van belang dat deze op de juiste en meest veilige manier bevestigd, namelijk in de nok en horizontaal zodat de rookmelder razendsnel kan reageren in geval van zolderbrand.

Je kunt altijd mij inschakelen voor het installeren van de rookmelders.

Denk ook aan een koolmonoxide melder

Koolmonoxide is een levensgevaarlijke stof, het komt vrij bij onvolledige verbranding van gas of andere brandstoffen. Het is geur- en kleurloos. Juist daarom is het zo gevaarlijk.

Een koolmonoxide melder moet op de juiste plaats hangen. Op de plekken waar gas verbrand, zoals een gashaard, in de keuken of bij de cv-ketel is het belangrijk de melder dichtbij de desbetreffende plek te plaatsen. Aangezien koolmonoxide zich ook buiten deze ruimtes zich kan verspreiden, is het raadzaam ook op andere plekken een melder te installeren. Op die plekken moet de melder juist weer op ooghoogte/ademhoogte hangen.

Reden temeer om jouw huis goed te beveiligen tegen dit reukloze en onzichtbaar dodelijke gas. Nog niet in bezit van een koolmonoxide melder en juist geplaatste rookmelders? Neem contact met mij op om dat voor jou te installeren.